juni, 2020

2020di09jun19:3022:00evenementen tot 1 september a.s. zijn afgelast en of uitgesteldLezing 'Goed/Fout'Markt 12 AaltenThema:Cultuur & educatie

Meer

Event Details

9 juni 2020

Op dinsdagavond 9 juni organiseert het Achterhoeks Kunstcafé in samenwerking met het Nationaal Onderduikmuseum  een boeiende lezing met kunsthistorica Anne Marie Boorsma. De lezing met de titel: ‘Goed / Fout’ over kunst in de oorlogstijd, die zal o.a. gaan over de zogenaamde entartete (ontaarde) kunst. Kunst van o.a. expressionisten en abstracte kunstenaars die volgens het naziregime verboden moest worden en uit de musea werd geroofd. Daartegenover stond de geaarde kunst. Kunst van vooral realistische en neoclassicistische kunstenaars. Besproken wordt b.v. het werk van Ernst Ludwig Kirchner, Hendrik Nicolaas Werkman, Albert Speer en Arno Breker. En tot slot de invloed van de vrijheid in de kunstwereld. Na de oorlog was neorealisme besmet geraakt, terwijl expressionisme en abstracte kunst geassocieerd werd met goed, vrijheid en vooruitstrevendheid. Vooral de directeur van het Stedelijk Museum te Amsterdam Willem Sandberg, zelf in het verzet gezeten, was de grote promotor en een liefhebber van Cobra- kunstenaar en schilderbeest Karel Appel.

De lezing wordt gehouden in het Nationaal Onderduikmuseum op de Markt, welkom vanaf 19.30 aanvang lezing begint om 20.00 uur.

Entree is € 5 De entreegelden van deze bijzondere avond gaan naar War Child, om zo onze innige dankbaarheid voor 75 jaar vrijheid te tonen.

 

 

Tijd

(Dinsdag) 19:30 - 22:00

Locatie

Nationaal Onderduikmuseum

Markt 12 Aalten