maart, 2020

2020maa30maa08:0019:00evenementen tot 1 september a.s. zijn afgelast en of uitgesteldOmroep Gelderland karavaanThema:Muziek & spektakel

Meer

Event Details

30 maart 2020

Vanaf 30 maart volgt Omroep Gelderland drie weken lang het spoor van de bevrijders in Gelderland. Van Aalten tot aan Harderwijk en van Eibergen tot Velp.

Van 30 maart t/m 17 april bezoekt de karavaan met historische voertuigen een plaats die 75 jaar geleden rond die dag werd bevrijd. De bedoeling is dat er twee live tv-uitzendingen gemaakt worden, één van 08.00-08.30 uur en één van 18.20-19.00 uur. 

Aalten wordt op maandag 30 maart aangedaan door Omroep Gelderland. Tijdens de tv-uitzending in de ochtend wil Omroep GLD letterlijk met een colonne historische voertuigen het dorp binnenrijden. Er is muziek die je meeneemt naar de tijd van toen, blikken historici  terug naar de dag van de bevrijding, zijn er verhalen van mensen die er zelf bij waren, portretten van soldaten die het leven lieten voor onze vrijheid, en worden kinderen betrokken die live tijdens de uitzending iets zullen gaan doen. De Aaltense scholen doen mee aan het project ’Samen Vrijheid Vieren’. In het project lezen alle leerlingen uit groep 7 en 8 het boek Sallo’s ontsnapping en krijgen ze een filmpje te zien over de Joodse man uit Aalten die op een bijzondere manier de oorlog overleefde. De leerlingen gaan aan de slag met vragen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over conflicten/oorlog in een breder verband. De Jozefschool uit Aalten maakt kunstproducten n.a.v. dit project en komen dat in onze ochtenduitzending laten zien.

In de ochtend van 30 maart wordt een ontbijt aangeboden aan enkele genodigden, die onder het genot van een broodje en drankje hun verhalen kunnen delen met elkaar en met Omroep GLD.

Na de ochtendshow en het ontbijt zal de crew de set voor de avondshow verder op gaan bouwen.  In Aalten is dit op de Markt bij het Onderduikmuseum.

Rond 18.20 uur ‘s avonds begint de tweede live tv-uitzending. Deze staat ook in het teken van muziek uit die tijd, historici die terugblikken naar de dag van de bevrijding, verhalen van mensen die er zelf bij waren en portretten van soldaten die het leven lieten voor onze vrijheid. Ook gaat een kok oorlogsrecepten koken en krijgt een lokale activiteit de aandacht. In Aalten brengen the Joy Singers uit IJzerlo een lied ten gehore dat speciaal geschreven is door Ankh Gussinklo. Op 4 april brengen ze dit ook ten gehore samen met de basisschoolleerlingen tijdens de bevrijdingsoptocht.

Omroep GLD wil graag publiek bij de avonduitzending. Daarom is er vanaf ongeveer 16:00 uur ‘s middags rond de plek van de avonduitzending wat activiteiten. Denk hierbij onder andere aan historische voertuigen die te bewonderen zijn, live muziek uit die tijd en een kleine buitenbioscoop die oorlogs- en bevrijdingsverhalen vertoont. Ook bij de ochtenduitzending is publiek van harte welkom. In beide gevallen graag een kwartier van tevoren aanwezig zijn.

 

Tijd

(Maandag) 08:00 - 19:00

Locatie

Markt Aalten

Organisator

Omroep Gelderland